Skip to main content

Spórolás a konyhában. Mit vegyünk-együnk!

Hogyan spóroljunk jó háziasszony módra?

Spórolás a konyhában

Nem dobunk ki semmit, nem veszünk felesleges holmit, felhasználjuk a maradékokat.

Egyszerűnek hangzik, pedig koránt sem az. Aki gyakorló háziasszony az tudja csak, hogy a háztartás, ezen belül az élelmezés vezetése külön szakma. Az élet ezen területére is igaz a bőség zavara. Nem csak az információ korában élünk, hanem a kínálat korában is. Ha a célunk a takarékoskodás, nem kerülhetjük el, hogy rendszerben gondolkodjunk.

Spórolás a konyhában, szervezzük meg!

Pár generációval ezelőtt még viszonylag egyszerűbben éltek az emberek, mindennek megvolt az ideje, mindenkinek megvolt a feladata. A konyha vezetése, a háztartás a nők dolga volt. Kevesebb ételt ismertek mégsem szenvedtek hiányt semmilyen tápanyagban. Megvolt a különféle ételek heti forgása, így minden fontos anyaghoz hozzájutottak. Hétfőn-pénteken tésztát ettek, kedden-csütörtökön főzeléket, szerdán-vasárnap húst. Mindig azt ették ami megtermett, vagy amit eltettek télire. Persze mondhatjuk, hogy ez régen volt, ne menjünk vissza a múltba. Nem is ezt javaslom, csak azt, hogy figyeljük meg milyen rendszeresen éltek őseink, megkönnyítve saját dolgukat. A rendszer pedig maga a takarékoskodás.

A bőséges áruválaszték előny vagy hátrány?

Én azt gondolom, ha túl sok minden közül kell választanunk, inkább zavaró az emberek nagy része számára. Bár lehet, hogy csak magamból indulok ki. :) Ahhoz, hogy mégis könnyedén vegyük az akadályt, szigorúan tudnunk kell mit akarunk. Mit akarunk főzni és ehhez mit akarunk vásárolni. Mindezek előtt legfontosabb, hogy az étkezésre szánt költségvetésünket megalkossuk, tisztában legyünk vele mennyit költhetünk.

Legcélszerűbb a heti menü kigondolása.

Mint gyakorló “konyhatündér” tudom, hogy a spórolás a konyhában eltörpül amellett, hogy kitaláljuk, mit főzzünk a jövő héten. A család többi tagjához intézett ilyen jellegű kérdésre legtöbbször a “valami finomat” válasz érkezik és ismét magunkra maradunk. Régebben minden nap feljegyeztem mit főzök, így egy idő eltelte után tudtam puskázni mi volt már régen. Ha végképp nincs ötletünk nézzünk szét a kamrában. Biztos találunk ott valamit amit már rég elfelejtettünk. Ez abból a szempontból is fontos, hogy így észrevesszük minek jár le hamarosan a szavatossága, illetve akkor már a következő bevásárlás alkalmával biztos nem veszünk belőle. Sajnos nagyon sok élelmiszer végzi a kukában, sokszor csomagolással együtt, pont azért mert túlzottan sokat raktároztunk belőle, aztán mindig vásároltunk hozzá újat. Hogyan spóroljunk? Legyünk tudatában, hogy mi van otthon! Belegondoltunk már mennyi pénzük áll a felvásárolt készletben? Számoljuk össze, meg fogunk lepődni.

Takarékoskodás: tájékozódás, bevásárló lista.

Spórolás a konyhában
Miután átnéztük az otthoni készletet, átgondoltuk mint fogunk készíteni az elkövetkező héten, írjuk meg bevásárló listánkat. Legyen mindig kéznél egy papír és íróeszköz, írjuk fel ami eszünkbe jut. Ha hét közben ez mindig a kezünk ügyében van, hétvégére összeáll, mit is kell vennünk.

A rengeteg szórólap amivel megtömik a postaládát sokszor idegesít bennünket, pedig néha érdemes áttanulmányoznunk őket. Ha igazán célunk a spórolás a konyhában, képbe kell kerülnünk az egyes boltok áraival, összehasonlítani őket. Persze nem azt mondom, hogy egy doboz akciós tejért érdemes autóba ülnünk, sőt azt semmiképp ne tegyük. Válasszuk ki, hogy hol tudjuk a listánkról a legtöbb terméket megvásárolni kedvező áron, és menjünk oda.

Éhesen sose menjünk vásárolni. Nagy valószínűséggel ekkor több felesleges dolgot fogunk megvenni. Ha nem teljesen üres a hasunk nem fogunk olyan könnyen elcsábulni, ha olyat látunk, ami nagyon fogunkra való.

Vigyázzunk az áruházi csapdákkal! A drágább termékeket mindig szemmagasságban helyezik el. Hogyan spóroljunk? Nézzünk körül az alsó polcokon is! Ugyan ez igaz a termékek szavatosságát illetően is. A korábbi lejáratúak mindig elől vannak. Joghurtot, tejfölt mindig belülről veszek ki, így tuti nyerek pár napot.

Ha már az árak összehasonlításánál tartunk ne hagyjuk figyelmen kívül milyen áron mennyit kapunk, van, hogy egy fél literes ásványvíz ugyan annyiba kerül, mint egy másik fajtából a 1,5 literes. Mindig nézzük meg a termékek kilónkénti árát! Lényeges különbségeket tapasztalhatunk.

Hogyan spóroljunk? Felejtsük el a munkahelyi büfét.

Reggel mindig rohanunk, nincs időnk reggelizni, máris elindultunk a felesleges költekezés útján. Reggel egy kávé az automatánál, szendvics a büfében, havonta, napi szinten jelentős összegre rúghat. Ha megoldható készítsük otthon a reggeli ennivalót! Ez nem csak a takarékoskodás szempontjából lényeges, hanem azt is kontrollálni tudjuk ezáltal, hogy mit eszünk. Teszünk az egészségünkért is.

Ha már az egészségnél tartunk meg kell említenünk a helyi termelőket. Tőlük biztosan kedvezőbb áron jutunk a húsokhoz, zöldségekhez, hisz az árukon nincs rajta a boltok felára.

Rövid tippek, avagy spórolás a konyhában:

  • A kész, félkész termékek mindig drágábbak, mintha magunk készítenénk, arról nem is beszélve, hogy pl. a bolti pizza közelébe sem jöhet az otthon sütöttnek.
  • Használjunk fedőt, gyorsabban felforr az étel, így kevesebb energiát használunk a főzés során.
  • Figyeljünk, hogy a lábas és a főzőlap azonos átmérőjű legyen.
  • Légkeveréses sütőben egyszerre több tepsiben is süthetünk.
  • Használjunk kuktát a gyorsabb főzés érdekében.
  • A hüvelyeseket áztassuk be, így gyorsabban elkészülnek.
  • A húsokat pácoljuk be előre, gyorsabban megsülnek.
  • Ha nem túl nagy a húsmennyiség, süssük serpenyőben, gyorsabban elkészül és nem kell feleslegesen felfűtenünk a sütőt.
  • Főzzünk mindig friss, idény jellegű zöldségekből, így nem kell költenünk a fagyasztásra.

Tényleg takarékoskodás két emberre főzni?

Sokan idegenkednek, hogy befizessenek valahova ebédre, gyakran halljuk: “ennyiből én otthon négy emberre megfőzök”. Ebben lehet igazság, ha három napig tésztát eszik valaki. Ha utána gondolunk  minden nap frisset és változatosan enni csak napi főzéssel lehet. Este, munka után ez nem mindig szórakoztató és ha utána számolunk nem is biztos, hogy olcsóbb. De ez már mindenkinél saját ízlés és időbeosztás kérdése.

Ősze Renáta

Ősze Renáta Társszerkesztője a HogyanSpóroljunk blognak. Szabadidejében szívesen fest. Szereti a szép dolgokat, a kreativitást. Ha teheti sétál, kirándul, hisz a legjobb ötletek ekkor születnek.

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Olvasson tovább:
Takarékoskodás a mindennapokban
Találjuk ki, hogyan spóroljunk mindennapjainkban

Hogyan spóroljunk? Ez a kérdés sokszor, sok mindenkiben felmerül, szinte már része mindennapjainknak.  Néha azért, mert nem jövünk ki a...

Bezár