Jól felszerelt konyhában működhet a takarékoskodás?

Minden háziasszony álma – főként akik szeretnek főzni – egy tökéletesen felszerelt, tágas konyha. Mivel a mai világban a háztartási alkalmazottak, otthoni konyhalányok foglalkoztatása nem elterjedt, legalább is bizonyos társadalmi rétegekben nem, magunknak kell megoldanunk a konyhai teendőket. Ehhez lehetnek segítségünkre a nélkülözhetetlen konyhai gépek. Az alap felszereltséghez tartozik a hűtő, a mosogatógép, a mikrohullámú sütő, sok esetben a fagyasztóláda és a kisebb gépek: kávéfőző, vízforraló, mixer, habverő, kenyérsütő stb. Mivel ezek üzemeltetésénél is célunk a spórolás, nem mindegy milyen eszközöket választunk és hogyan alkalmazzuk őket.
Hogyan spóroljunk hűtőnk helyes használatával?
Konyhai gépeink közül minden bizonnyal a hűtők, fagyasztók működnek a legtöbbet. Éjjel-nappal dolgozniuk kell, hogy frissen, fagyosan tartsák a bennük tárolt élelmiszereket. Üzemeltetésük során sok energiát fogyasztanak, ha azonban kellően átgondolunk, alkalmazunk bizonyos dolgokat velük kapcsolatban, a költségek jelentősen csökkenthetők.
Energia takarékoskodás az alábbi tippek betartásával, avagy “hűtő-egyszeregy”:

- Mikor hűtőt szeretnénk vásárolni nézzünk szét alaposan a kínálatban. Válasszunk mindenképpen A energiaosztályú gépet, mert ennek az energia fogyasztása a legkedvezőbb. Léteznek már A+-os besorolású hűtőszekrények is, ezek energiafogyasztása a fagyasztás során 20-30 %-al is kedvezőbb lehet.
- Hogyan spóroljunk az üzemeltetéssel? A modern, korszerű hűtőkön már van energiatakarékos funkció, ezt célszerű használnunk! Ha régebbi típusú a gépünk és nincs ilyen beépítve, akkor a hűtőtérben a termosztátot 5-6 fokra, a fagyasztórészben pedig -18 fokra állítsuk. A legnagyobb spórolás így érhető el az üzemeltetésen és a tárolt ételek szempontjából is ez a hőfok a legoptimálisabb.
- Ha sokat nyitogatjuk feleslegesen a hűtő ajtaját a beáramló meleg levegőt is le kell hűtenie, ezáltal magasabb lesz az energiafelhasználás. A behelyezett ételek nem tudnak kellően lehűlni és megromolhatnak. Ez kedvez a baktériumok szaporodásának és ezáltal a kellemetlen szagok kialakulásának is.
- Gondolná, hogy a tömött hűtő jobban hűt és gazdaságosabb, mint amiben csak pár termék lézeng? Én első reakcióként azt mondanám, hogy ez nem így van, pedig de. Nagyobb mennyiségű hideg étel a hőtehetetlenség miatt jobban tartja a hideget, mint önmagában a készülék. Így a beáramló levegő is gyorsabban le tud hűlni. Ha a takarékoskodás a célunk, pakoljuk meg a hűtőnket.
- Az új hűtők már rendelkeznek automata leolvasztási funkcióval, ha azonban készülékünk régebbi típusú ajánlott legalább évente egyszer a leolvasztás, fertőtlenítés. Az oldalán megtapadt jégdarabok rontják a hatásfokát és még fagyasztó térfogatát is csökkentik. Ez főleg a pici hűtők fagyasztó részénél szembetűnő. Fél centis jégréteg 30 %-os többlet energia fogyasztást is eredményezhet.
- Ha kicsinek ítéljük meg meglévő hűtőnket és szeretnénk mellé beállítani még egyet, gondoljuk meg. Gazdaságosabb megoldás, ha egy nagyot üzemelünk be, így 20 %-ot is elérheti az energia spórolás. Különösen a fagyasztók esetén lehet számottevő a különbség.
- A hűtőgépek hátul, az úgynevezett kondenzációs rácson keresztül szellőznek. Működésük során ide vezetik a meleg levegőt és itt adják le a környezetnek. Fontos, hogy ne toljuk egészen a falig, hagyjunk el legalább 5 centit a megfelelő levegőzés érdekében. Ha ezt elmulasztjuk, 10 %-kal nőhet az energiafogyasztás.
- Legtöbbet azzal árthatunk készülékünknek, ha melegen tesszük be az ételt. Ettől a benti levegő is felmelegszik és ennek visszahűtése rendkívüli pluszmunkára, extra fogyasztásra kényszeríti a hűtőszekrényt. Mindig várjuk meg míg az étel teljesen kihűl!
- Nem utolsó szempont az energia takarékoskodás oldaláról az sem, hogy hol helyezzük el a készüléket. Nem ajánlatos a tűzhely közelében, hiszen a kiáramló meleg értelem szerűen a hűtőt is működésbe hozza. Keressünk olyan helyet, ahol viszonylag állandó a hőmérséklet.
- Vizsgáljuk meg az ajtó tömítését! Régebbi készülékeken ez elöregedhet, így csökkentve a hatékonyságot. Ha az ajtó és a tömítés közé behelyezett papírlap könnyen kihullik cseréltessük a tömítést.
További konyhai eszközeink esetében is működhet a spórolás, ha megfelelően kezeljük őket!
Ha szeretjük a teát, vagy bármilyen más okból gyakran forralunk vizet legolcsóbb megoldás, ha beruházunk egy vízmelegítőbe.
Kevesebb energiát használunk a főzéshez, ha fedőt teszünk az edényre.
Figyeljünk rá, hogy a főzőedények alja jól illeszkedjen a tűzhely főzőfelületéhez, tehát a megfelelő méretű főzőzónát válasszuk. A régi, korszerűtlen edények rosszul vezetik a hőt, így az ételek készítésekor sok energia mehet kárba.
A sütő előmelegítése legtöbbször energiapazarlás, előbb lezárni viszont takarékoskodás, hiszen a maradék hőt még remekül hasznosíthatjuk. A maradék hő hasznosítása ugyan így igaz a főzőlapokra is.
A szagelszívóban a szűrőt rendszeresen tisztítsuk az optimális teljesítmény érdekében.
Kávéfőzőnket rendszeresen vízkőtelenítsük, hiszen így kevesebb energiával, könnyebben működik. A lefőzött kávé mennyisége és minősége is változhat ezáltal, mert nem párolog el a víz egy része.
Ellenőrizzük, hogy ne legyen bekapcsolva fagyasztóládánk gyors fagyasztó (sárga) gombja. Ha ezt elmulasztjuk évente 40 ezer forinttal is megemelheti villanyszámlánkat.
A mikrohullámú sütők nem a levegőt, hanem közvetlenül az ételt melegítik, ezért kevesebbet fogyasztanak a hagyományos sütőknél.
Hogyan spóroljunk a mosogatásnál? A mosogatógép valóban gazdaságos?
Sokan idegenkednek tőle és csak ünnepnapokon használják, mert szerintük sok vizet fogyaszt és az a takarékoskodás ha kézzel mosogatnak. Szerintem tévednek! A mai gépek rendkívül kedvező vízfogyasztásúak az általuk nyújtott kényelemről nem is beszélve. Fontos azonban, hogy csak a ténylegesen telepakolt mosogatógépet indítsuk el, hisz így a legoptimálisabb a kihasználtsága. Ha minden nap nem tudjuk megtölteni fontos, hogy leöblítsük a nagyon szennyezett edényeket, elkerülve a több napos állásból adódó kellemetlen szagokat.
